Сьогодні поділюся з вами рецептом чудового пирога з яблучною начинкою, приготовленого з дріжджового тіста. Такі пиріжки можуть бути зроблені з будь-яким наповнювачем, але я вибрав яблука.
Насамперед, почнемо з начинки. Беремо тверді яблука, очищаємо їх від шкірки та серцевини, нарізаємо на дрібні шматочки. Далі, до сковороди додаємо дві столові ложки цукру, нарізані яблука і трохи лимонного соку для смаку. Все перемішуємо і гасимо до м’якості яблук. Після цього перекладаємо начинку в окремий посуд, щоб він охолонув, а самі приступаємо до приготування тіста.
Якщо ваші яблука дуже м’які, їх можна гасити.
У миску наливаємо 160 мл теплого молока (близько 35 градусів), додаємо 80 г цукру, 4 г сухих або 12 г свіжих дріжджів.
Все добре перемішуємо, накриваємо миску та даємо дріжджам активуватись протягом 10-15 хвилин.Потім додаємо в миску яйце, 60 г розтопленого вершкового масла, ванільний цукор та сіль. Знову все ретельно перемішуємо і поступово додаємо борошно, що просіює. Зазвичай йде близько 400-420 р.
Можна замішувати тісто вручну або використовуючи міксер. Воно швидко збереться в ком, після чого його ще вимішуємо протягом 5 хвилин до отримання м’якої, еластичної маси, яка не липне до рук. Миску з тестом змащуємо рослинною олією, накриваємо і в тепле місце ставимо для підйому. Я зазвичай використовую електричну духовку, встановлену на 40 градусів. Через 40 хвилин тісто підніметься і збільшиться обсягом. Викладаємо його на стіл і ділимо на дві рівні частини. Тісто легко обробляється, не прилипає і не вимагає додаткового борошна. Кожну частину формуємо в ковбаску і ділимо на шість частин, отримуючи в результаті 12 шматків. З кожного шматка формуємо маленький мішечок і округляємо його. Розкочуємо в овал кожну кульку, на середину кладемо начинку, краї скріплюємо і защипуємо. Дуже важливо робити це акуратно, щоб начинка не витікала. Формуємо з тіста акуратні пиріжки і викладаємо їх на лист, папером застелений для випічки. Накриваємо їх та даємо піднятися на 20-30 хвилин. Потім змішуємо жовток з молоком, обмазуємо отриманою сумішшю пиріжки і відправляємо в духовку, розігріту до 180 градусів, на 18-20 хвилин. Пиріжки чудово піднімаються, стають рум’яними та ароматними. Даємо їм охолонути після випікання. Ці пиріжки виходять дуже м’якими та апетитними, з рясною яблучною начинкою. Якщо у вас велика родина або чекаєте на гостей, сміливо готуйте подвійну порцію. Вони ідеально підійдуть до чаю або кави вранці або як перекушування вдень.Приємного апетиту та задоволення від готування!