СПРАВЖНЯ ДОМАШНЯ КОЛБАСА ПО МАМИНОМУ РЕЦЕПТУ

Думаю, у кожній родині є свої традиційні страви, які обов’язково готуються на певні свята. Так і у моїй родині. На великодні свята ми готуємо домашню ковбасу. Звичайно, зараз продуктовий ринок наповнений різними смаколиками, і можливо та ковбаса в чомусь краща за домашню. Але скільки себе пам’ятаю, ще моя бабуся на Великдень готувала домашню ковбасу. Саме з приготування Великодня, домашньої ковбаси та фарбування яєць у моїй родині розпочиналося свято. Приготування цих страв, для мене завжди була і залишається якась великодні традиції, початок свята. Саме тому я й зараз самостійно печу паски та готую домашню ковбасу. А моя сім’я, як і я колись, допомагає мені у цьому приготуванні.

Для приготування нам знадобляться.

  • свинина (лопатка) – 2кг;
  • свинячі, ковбасні кишки – 5-7 метрів;
  • часник – 3 головки;
  • рослинна олія – 50 г;
  • сіль, перець чорний – до смаку;
  • лавровий лист – 2-3 шт.

Покроковий рецепт з фото

Для приготування домашньої ковбаси вибираємо добрий шматочок свинини, з жирком. Якщо м’ясо буде пісним, то й ковбаса буде сухою. Я завжди купую лопаткову частину.

М’ясо необхідно помити, обсушити паперовим рушником. Знаю, що багато господинь для домашньої ковбаси перекручують м’ясо. Я цього ніколи не роблю, все м’ясо ріжу на маленькі шматочки, виходить, як рубане м’ясо. Складаю порізане м’ясо у велику миску, добре перемішую. Відставляю убік.

З підготовкою часнику мені допомагає онука, вона відповідально ставиться до своєї участі у приготуванні ковбаси. Отже, вона бере три великі голівки часнику, очищає його від лушпиння і дрібно рубає великим ножем, намагається порубати його якомога дрібніше. Для домашньої ковбаси продавлювати часник через прес у нашій родині не заведено.

Також нам знадобляться сіль, чорний мелений перець і мелений лавровий лист. Часник та всі спеції додаємо в м’ясо, добре перемішуємо, затягуємо миску харчовою плівкою та прибираємо її в холодильник на ніч.

Вранці беру заздалегідь очищені ковбасні кишки, таку відповідальну роботу я роблю самостійно і нікому не довіряю. Дуже ретельно їх скоблю, промиваю під проточною водою, вивертаю і ще промиваю під проточною водою, щоб вони були чистими і без запаху. Роблю це за два, три дні та тримаю їх у холодильнику. Дістаємо м’ясо з холодильника, додаємо в нього 50 г рослинної олії, щоб м’ясо добре ковзало в процесі начинки. Спеціальну насадку для домашньої ковбаси можна надіти на м’ясорубку, ніж та сітку не ставити. Один край кишки одягнути на конус і начиняти кишки м’ясом. Я по-старому роблю це вручну, без м’ясорубки, повільніше, але акуратніше і під контролем, щоб кишки не розірвало. У цей відповідальний момент стежитися не варто.

Довгими ковбаски ми не робимо, онука допомагає ниткою перев’язувати краї та робити ковбаски кільцями. Вона також контролює ще один, дуже важливий момент. Коли начиняється ковбаса м’ясом, де-не-де утворюються повітряни, їх необхідно проколоти тонкою голкою, інакше, під час варіння в цих місцях кишки розірвуться!

Вже підготовлені ковбаски складаємо в миску і даємо настоятися 2-3 години.

Наливаємо в каструлю воду, додаємо сіль, лавровий лист. Доводимо воду до кипіння і кладемо до неї ковбасу. Варимо хвилин 40-50 від закипання із ковбасою.

Дістаємо і даймо ковбасі обсохнути. Можна ще відправити готову ковбасу в духовку, щоб зарум’янити.

Домашня ковбаса дуже смачна холодною, але втриматися, щоб її одразу не скуштувати, просто немає сил. Тому з моєю помічницею ми пробуємо ковбаску одразу.

Рекомендую приготувати домашню ковбасу за нашим, сімейним рецептом. Упевнена, роблячи це поетапно, у вас все вийде.

Смачного!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.