Думаю, у кожній родині є свої традиційні страви, які обов’язково готуються на певні свята. Так і у моїй родині. На великодні свята ми готуємо домашню ковбасу. Звичайно, зараз продуктовий ринок наповнений різними смаколиками, і можливо та ковбаса в чомусь краща за домашню. Але скільки себе пам’ятаю, ще моя бабуся на Великдень готувала домашню ковбасу. Саме з приготування Великодня, домашньої ковбаси та фарбування яєць у моїй родині розпочиналося свято. Приготування цих страв, для мене завжди була і залишається якась великодні традиції, початок свята. Саме тому я й зараз самостійно печу паски та готую домашню ковбасу. А моя сім’я, як і я колись, допомагає мені у цьому приготуванні.
Для приготування нам знадобляться.
- свинина (лопатка) – 2кг;
- свинячі, ковбасні кишки – 5-7 метрів;
- часник – 3 головки;
- рослинна олія – 50 г;
- сіль, перець чорний – до смаку;
- лавровий лист – 2-3 шт.
Покроковий рецепт з фото
Для приготування домашньої ковбаси вибираємо добрий шматочок свинини, з жирком. Якщо м’ясо буде пісним, то й ковбаса буде сухою. Я завжди купую лопаткову частину.
М’ясо необхідно помити, обсушити паперовим рушником. Знаю, що багато господинь для домашньої ковбаси перекручують м’ясо. Я цього ніколи не роблю, все м’ясо ріжу на маленькі шматочки, виходить, як рубане м’ясо. Складаю порізане м’ясо у велику миску, добре перемішую. Відставляю убік.
З підготовкою часнику мені допомагає онука, вона відповідально ставиться до своєї участі у приготуванні ковбаси. Отже, вона бере три великі голівки часнику, очищає його від лушпиння і дрібно рубає великим ножем, намагається порубати його якомога дрібніше. Для домашньої ковбаси продавлювати часник через прес у нашій родині не заведено.
Також нам знадобляться сіль, чорний мелений перець і мелений лавровий лист. Часник та всі спеції додаємо в м’ясо, добре перемішуємо, затягуємо миску харчовою плівкою та прибираємо її в холодильник на ніч.
Вранці беру заздалегідь очищені ковбасні кишки, таку відповідальну роботу я роблю самостійно і нікому не довіряю. Дуже ретельно їх скоблю, промиваю під проточною водою, вивертаю і ще промиваю під проточною водою, щоб вони були чистими і без запаху. Роблю це за два, три дні та тримаю їх у холодильнику. Дістаємо м’ясо з холодильника, додаємо в нього 50 г рослинної олії, щоб м’ясо добре ковзало в процесі начинки. Спеціальну насадку для домашньої ковбаси можна надіти на м’ясорубку, ніж та сітку не ставити. Один край кишки одягнути на конус і начиняти кишки м’ясом. Я по-старому роблю це вручну, без м’ясорубки, повільніше, але акуратніше і під контролем, щоб кишки не розірвало. У цей відповідальний момент стежитися не варто.
Вже підготовлені ковбаски складаємо в миску і даємо настоятися 2-3 години.
Наливаємо в каструлю воду, додаємо сіль, лавровий лист. Доводимо воду до кипіння і кладемо до неї ковбасу. Варимо хвилин 40-50 від закипання із ковбасою.
Дістаємо і даймо ковбасі обсохнути. Можна ще відправити готову ковбасу в духовку, щоб зарум’янити.
Домашня ковбаса дуже смачна холодною, але втриматися, щоб її одразу не скуштувати, просто немає сил. Тому з моєю помічницею ми пробуємо ковбаску одразу.
Рекомендую приготувати домашню ковбасу за нашим, сімейним рецептом. Упевнена, роблячи це поетапно, у вас все вийде.
Смачного!