- ПРИГОТУВАННЯ60 хвилин
- ПОРЦІЇ6
У мене в родині борщ готують мама й тато. У них трохи різні рецепти, а я вирішив їх об’єднати і створити сімейний рецепт, який всім подобається. Коли тато варить борщ влітку на дачі, то обов’язково додає свіжої кропиви, яку нарве на городі. А ще в цьому борщі обов’язково повинна бути квасоля, тому що так смачніше. Думаю, що і вам такий борщ припаде до смаку. Але перед тим, як перейти до покрокового рецепту, поділюся секретами приготування борщу.
СЕКРЕТИ ПРИГОТУВАННЯ БОРЩУ
З кулінарної точки зору унікальний смак борщу обумовлений балансом солодкого, кислого й ароматного. Тому, якщо ви хочете приготувати смачний борщ, вам потрібно постійно про це пам’ятати.
Бульйон. Це основа борщу і він може бути будь-яким – м’ясним, овочевим і навіть рибним. Головна умова – щоб був насиченим. У мене є рецепт класичного овочевого бульйону. Спробуйте й ви приготувати.
Буряк. Овоч можна запікати в духовці, а потім натирати і додавати в засмажку. Можна варити і навіть готувати на вугіллі. Останній варіант вийде дуже ароматним. Візьміть буряк, помийте та загорніть у фольгу в декілька шарів і покладіть на вугілля. Періодично перевертайте і готуйте протягом 30-40 хвилин. І це не все. Із буряка можна приготувати фреш або зварити буряк і на цій воді приготувати борщ. Експериментуйте і знайдете свій ідеальний варіант.
Спеції. Класичний варіант спецій для борщу – сіль, лавровий лист, духмяний перець і чорний мелений перець. Але борщ – це ароматна страва, тому можна експериментувати, додаючи перець чилі, копчену паприку, трохи чебрецю й розмарину.
Інші добавки. Я об’їздив усю Україну та точно знаю, що не існує класичного рецепту борщу, тому що у кожної сім’ї свої вподобання. Я теж люблю експериментувати, тому у мене є рецепти борщу з копченою грушею й чорносливом, із квашеною капустою й медом, із квашеними томатами, кропивою, квасолею та навіть на буряковому квасі й із вишнями.
Також приготуйте гетьманський борщ.
ЯК ПРИГОТУВАТИ СІМЕЙНИЙ БОРЩ ЄВГЕНА КЛОПОТЕНКА
ІНГРЕДІЄНТИ
НАЙСМАЧНІШИЙ БОРЩ. СІМЕЙНИЙ РЕЦЕПТ ЄВГЕНА КЛОПОТЕНКА: ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ
Візьміть 300 г свинячих реберець, помийте, зачисьте від зайвих плівок і наріжте сегментами по одному або два ребра. Покладіть їх у каструлю з водою, додайте 3 горошини духмяного перцю й 2 лаврових листки. Приготуйте бульйон на тихому вогні протягом 30 хвилин.
Далі візьміть овочі: одну моркву, часник, цибулю та буряк, помийте і очистіть. Цибулю наріжте середнім кубиком, моркву натріть на крупній тертці, часник розчавіть лезом ножа. У розігріту пательню налийте соняшникову олію та додайте моркву й цибулю. Смажте на середньому вогні протягом 5 хвилин.
Буряк натріть на крупній тертці та додайте до засмажки. Посипте 1 ч. л. приправи до м’яса ТМ Varto. Готуйте ще 3 хвилини.
У засмажку додайте 1 ст. л. томатної пасти і 2 ополоника бульйону. Тушкуйте овочі ще 5 хвилин.
Візьміть дві картоплі, очистіть і наріжте кубиками середнього розміру. Додайте в бульйон.
Перекладіть засмажку в каструлю до бульйону.
Візьміть ¼ капустини, наріжте та додайте до борщу. Варіть ще 5 хвилин. Додайте ½ склянки попередньо відвареної квасолі.
Посоліть і поперчіть до смаку. У кінці приготування візьміть 3 квашених томати і вичавіть їх у борщ, додайте нарізаний пучок кропиви. Проваріть ще 5 хвилин і подавайте до столу зі сметаною.