Цей простий рецепт компоту без варіння повторної та стерилізації я використовую вже понад 15 років. Компот добре до літа наступного зберігається, навіть у шафі кухонній. Готувати його із різних ягід можна.


Влітку найпопулярніший напій – це ягід свіжих компотик. Однак я в каструлі його рідко варю. Натомість я роблю таке:
Ягоди вимиваю і сушу, після них по чистих банках розкладаю. Зазвичай застосовую банки 3-літрові. Звісно, попередньо стерилізую і кришки, і банки.
Додаю цукор (приблизно склянку), регулюючи його у смаку. Зазвичай кладу близько 150 г, але якщо використовую кислу вишню, додаю більше цукру. Обов’язково додаю 2/3 чайної ложки лимонної кислоти.
Заливаю все окропом крутим. Як тільки закипить вода, ягоди одразу заливаю і тут же банки закручують кришками.
Перевертаю банки кілька разів, щоб цукор розчинився повністю.
Залишаю під ковдрою банки до охолодження повного, що займає зазвичай два-три дні. Після – компот прибираю в льох. Якщо немає льоху, зберігаю у шафі кухонній.
Все літо я такі компотики готую. Завдяки цьому у мене жодна ягідка не пропадає!