Я ніколи раніше не робила цукати з гарбуза, і виявилося, що зря. Вони настільки апетитні та смачні, що тепер їх готувати ніколи – стали справжньою заміною конфет до чаю. Вже половину врожаю тыкву переробили на ці дивовижні солодощі.
Для початку беремо тыкву, нарізаємо її на дольки, очищаємо від насіння і зрізаємо шкірку. Чисту тыкву важити приблизно 3 кг, її нарізаємо на кусочки завтовшки 5-7 мм.
Потім вибираємо кастрюлю відповідного розміру і кладемо до неї підготовлені кусочки тыкви, пересипаючи їх цукром. На кожний кілограм гарбуза додаємо півкіло цукру. Оскільки я маю 3 кг тыкви, я використовую 1,5 кг цукру. Залишаємо тыкву на 3-4 години для того, щоб він пустив сік. Якщо гарбуза суха і виділяє мало рідини, можна додати близько 200 мл води. У моєму випадку це не потрібно, тому що рідини достатньо.
Ставимо кастрюлю на вогонь. Особливо я люблю цукаті із кислинкою, тому додаю 1 ч.л. лимонної кислоти. Коли суміш закипити, зменшуємо вогонь до середнього та варимо 5 хвилин. Після цього виключаємо та залишаємо на 3-4 години. Цю процедуру повторюємо ще тричі, всього вийде чотири такі цикли. У процесі можна скуштувати гарбуз і за необхідності додати ще лимонну кислоту. В результаті повинні вийти прозорі та ароматні шматочки.
Відкидаємо тыкву на дуршлаг, щоб стекла лишня рідина. Потім розкладаємо її на піддоні для сушіння, залишаючи проміжки між шматочками. Встановлюємо піддоні в сушарку, виставляємо температуру 65 градусів і сушимо трохи більше доби.
Готовність цукатів визначаємо за їх зовнішнім виглядом та липкістю – вони не повинні липнути до рук та склеюватись. Після вимкнення сушарки готові цукати перекладаємо у контейнер і щільно закриваємо кришкою. Зберігати їх слід у герметичній тарі, щоби запобігти попаданню вологи.
Цей процес може здатися довгим, але насправді він вимагає мінімуму втручання: достатньо нарізати тыкву, довести до кипіння і розкласти по піддонах, а далі все робить годину. В результаті виходять цукати, ніби зроблені з якогось екзотичного фрукта, яскраві та привабливі, які просто приваблюють спробувати.