Картопляні пиріжки стали відомі в XIX столітті, але припущення про те, що вони були частиною нашої кулінарної традиції набагато раніше, здається цілком обґрунтованим. Адже картопля, привезена до Європи у XVI столітті, довгий час використовувалася не за призначенням, і лише згодом стала популярним продуктом харчування.
Спочатку картопля вирощувалась як прикраса, і лише згодом почали вживати її в їжу, додаючи спочатку в салати, потім в супи, а пізніше і в випічку, де картопля знайшла своє місце як одна з найбільш улюблених начинок.
Для приготування тіста у воді розчиняємо сіль, потім додаємо олію і знову перемішуємо. Крапельку аромату додасть кріп дрібно нарізаний, вмішаний у солону воду, після чого борошно просіюється порціями і замішується в тісто, яке має вийти гладким та еластичним. Після цього розгортаємо його в тонкий пласт.
Картоплю попередньо варимо, очищаємо і робимо з неї пюре, змішуючи з олією та дрібно нарізаною петрушкою для аромату.
Використовуючи склянку як форму, вирізаємо з розкатаного тіста круглі основи для пиріжків, кладемо на половину кожного шматочка ложку начинки з картоплі, покриваємо другою половиною та защипуємо краї.
На сковороді розігріваємо олію, обсмажуємо пиріжки до появи золотистої скоринки з обох боків.
Таким чином, ми отримуємо смачні картопляні пиріжки з додаванням зелені, які можна адаптувати під начинки з м’ясом або грибами.