Після безлічі спроб, як вдалих, так і не дуже, я знайшла простий і надійний спосіб зав’ялити та зберегти томати.
Вибираємо добре визрілі, невеликого розміру та м’ясистої консистенції томатів. Підійдуть як червоні, так і малинові чи жовті.
Хочу зазначити, що будь-які томати будуть смачні – не обов’язково м’ясисті та стигли. Трохи недостигли, із зеленими відтінками теж підійдуть і будуть менш сладкими, що важливо для людей, які слідкують за рівнем цукру та вагою.
Можна використовувати і великі помідори, обрізавши боки так, щоб знизу дольки залишалася шкірка. Обрізані частини великих помідорів можна використовувати для інших консервів або приготування соку.
Серединки томатів вибираємо чайною ложкою. Місце прикріплення томату до стебла я не вирізаю, бо це не впливає на кінцевий результат – все висушується і не відчувається, заощаджуючи годину.
Спробувала сушити і із серединами, і без них. З серединками томати смачніші. Щоб усунути лишню вологу, можна просто порушити цілісність половинок ложечкою і злити рідину, якщо томат дуже соковий.
Томаті посипаємо солью та травами. Солі потрібно трохи – так смачніше. Уявіть, що це салат, і посипте солі менше, ніж ви використовували для салату. Можна використовувати суміші солі з часником, щоб потім не додавати чеснок у банку. Але зі свіжим чеснликом смачніше.
Трави мають бути свіжими – сухі при сушінні горітимуть, з’явиться неприємний запах та гіркота. Я використовую суміш із базиліку, орегано, м’яти та петрушки.
Відправляємо томат у сушарку на 10:00 при температурі 75 градусів. У процесі можна перебирати дольки, відбираючи раніше, що висохли. Я цього не роблю — пересохлі дольки у загальній масі до банку вбирають вологу, що бракує, і все стає нормально.
Визначити готовність можна так: дістаньте дольку і пам’ятайте пальцями – вона повинна бути гнучкою та еластичною, а при натисканні не повинно виділятися соку. Важливо враховувати, що в гарячому та холодному вигляді залишкова рідина поводиться по-різному, особливо за таких температур. Охолоджені дольки легше перевірити.
Охолоджуємо помідори і складаємо в сухі чисті баночки, пересипаючи нарізаним часником. Я складаю все в одну велику банку для рівномірної консервації. У банку об’ємом 1,5 літри вмістилося 10 кг томатів.
Заливаємо банку олією – сумішшю оливкової та соняшникової. Можна використовувати олію холодного віджиму, заливаючи холодною олією.
Заповніть банку до верху та закрийте негерметично. Зберігайте консерви у холодильнику не більше 3 місяців. Я волію не так довго зберігати.
Я використовую інший спосіб: заморожую томат. Банку простоїти у холодильнику 2 тижні, потім я зілью олію – воно вийде ароматним і смачним, ідеально для салатів. Томат розкладу по формах або пакетах і відправлю в морозилку.
Чи понравився вам рецепт? Напишіть у коментарях. Буду рада вашим рекомендаціям!