Томатний сезон у самому розпалі. Саме зараз варто приготувати смачну та гостру страву – квашені помідори. Такі помідори готуються та вживаються дуже швидко.
Пропонуємо ознайомитися з двома чудовими рецептами квашених помідорів, які обов’язково варто скуштувати.
Рецепт 1. Квашені помідори з часником
Інгредієнти:
- свіжі помідори 1,5-2 кг;
- Зелень петрушки 1 пучок;
- Часник 3-4 зубчики;
- Лист смородини чорної 2-3 шт.;
- Листя вишні 2-3 шт.;
- Зонтик кропу 1 шт.;
- Сіль 1 склянка;
- Фільтрована вода 1-1,5л.
Як приготувати:
Добре промийте помідори та видалити стеблинки. Промити зелень, а часник нарізати дольками.
На дно емальованої каструлі або відра покласти трохи петрушки, листя вишні та смородини, подрібнений часник, зонтик кропу, потім зверху викласти помідори.
Потім розчинити 1 склянку солі 1-1,5 л. води та залити цим розсолом помідори з травами. Покрити їх кришкою, менше за розміром каструлі або відра, і поставити згори вантаж, щоб овочі не спливали.
Поставити кастрюлю з помідорами в холодне темне місце на 2-3 тижні. Через зазначений період квашені помідори будуть готові до вживання.
Такі помідори виходять особливо смачними, соковитими, гострими та ароматними.
Інгредієнти:
- свіжі помідори 2 кг;
- Зелень петрушки 2-3 пучки;
- Зелень та зонтики кропу;
- Селера 2 пучки;
- Лук 3 шт.;
- Часник 3 голівки;
- Корінь хрону 3 шт.;
- Листя смородини, вишні, малини, хрону по 3-4 шт.;
- Тархун;
- Сіль 1 ст. л.;
- Лавровий лист 1 шт.;
- Чорний перець горошком 4 шт.;
- Запашний перець горошком 3 шт.;
- Бутоні гвоздики 2 шт.
Як приготувати:
Спершу кастрюлю з водою поставити на плиту та довести до кипіння. У киплячу воду додати сіль – на 1 л. води 1 ст. л., запашний та чорний перець горошком, гвоздику та лавровий лист.
Потім накрити кастрюлю кришкою і дати розсолу закипіти ще 2-3 хв., потім вимкнути плиту і дати охолонути розсолу. Далі, на дно ємності викласти чеснок та зелень, потім промиті помідори без стебел.
Наступна куля – зелень і чеснок, потім знову помідори і так кулями до кінця. Помідори залити охолодженим розсолом, зверху покрити марлею, складеною в кілька шарів.
На марлю поставити тарілку або кришку відповідного розміру та вантаж у вигляді трилітрової банки з водою. Через 2-3 дні вантаж замінити на легший, наприклад, півторалітрову банку та залишити помідори на 5-7 днів.
Після цього розсіл стане мутним, і тоді потрібно перенести кастрюлю з помідорами у льох або на балкон ще на 3-4 тижні. Приблизно через місяць квашені помідори будуть готові до вживання.
Смачного!