Зберігайте рецептик, щою не загубити! Сьогодні ділюся рецептом дуже смачних пасок – вони виходять вологі і не кришиться. Приблизно шість років тому я вирішила приготувати перші свої пасочки, знайшла цей рецепт в інтернеті, результат дуже сподобався і звичайно ж записала рецепт в свою записну книжку. З тих пір не розлучаюся з цим рецептом.
Зміст
Приготування:
1 ) Приготую опару. У миску всипаю сухі дріжджі 8 г цукор 1,5 ст. л. Цукор беру із загальної кількості. Вливаю тепле молоко. Молоко повинно бути теплим але не гарячим, допустима температура 36-38 градусів. Можна опустити палець в молоко, якщо вам приємно тепле, не гаряче, можна сміливо вливати молоко в дріжджі. Якщо залити дріжджі гарячим молоком вони загинуть і випічка не вийде.
Далі додаю просіяне борошно, роблю густе тісто і розбиваю всі грудочки. Борошно також беру із загальної кількості.
Опару накриваю рушником або затягую миску харчовою плівкою. Якщо ви будете використовувати плівку, зробіть зверху отвір.
Залишаю опару в теплому місці без протягів на 30-40 хвилин.
2 ) Сухофрукти я заливаю звичайною водою кімнатної температури і залишаю на 20 – 30 хвилин.
Далі сухофрукти добре промиваю і залишаю на рушнику, щоб сухофрукти підсохли.
3 ) Коли опара буде на підході, я ділю яйця на жовтки і білки.
4 ) В жовтки всипаю залишився цукор і добре перетираю, маса повинна посвітліти.
5 ) В яєчні білки додаю сіль і збиваю до м’яких піків. Якщо у вас є міксер можна все збивати міксером.
Минув час, опара ось так добре піднімається, вона вся пронизана бульбашками. Якщо ваша опара не піднялася, значить дріжджі поганої якості ( або молоко було гарячим ) і випічка не вийде.
6 ) Тепер в опару я додаю жовтки з цукром, добре перемішую і слідом додаю збиті білки.
Тісто я буду вимішувати в планетарному міксері, якщо у вас немає такого міксера, нічого страшного. Тісто руками теж можна вимісити.
7 ) Далі я починаю додавати борошно. Борошно додаю поступово, невеликими порціями. Коли тісто стане густим, вливаю розтоплене вершкове масло кімнатної температури.
Продовжую все вимішувати і додаю борошно. Тісто борошном забивати не можна, воно виходить дуже липким і м’яким. Загалом в тісто йде близько 700 грам борошна, але борошно буває різним, різного помелу і різної вологості.
Тісто потрібно вимішувати близько 15 хвилин. Тісто я вимішую до тих пір поки не з’являється “плівка”, коли тісто розтягую між пальців утворюється така цілісна плівка і в загальному тісто саме виходить тягуче. Готове тісто перекладаю в посуд змащений олією і залишаю на 30-40 хвилин в теплому місці без протягів.
8 ) Після того як тісто піднялося, додаю сухофрукти. У мене це журавлина і родзинки. Для того щоб сухофрукти добре вмішалися в тісто я додам трохи борошна і обвалюю сухофрукти в борошні.
Сухофрукти я вмішаю прямо в посуді, якщо вам це не зручно, робіть це на столі.
Ось таким тягучим виходить тісто.
9 ) Для того щоб тісту було легше підніматися я руки змастила олією і обмазала тісто.
10 ) Накриваю тісто плівкою і рушником залишаю на 1,5 – 2 години в теплому місці без протягів.
Тісто збільшується в три рази.
11 ) Далі тісто перекладаю на стіл змащений олією і буду ділити на порції.
Відщипую потрібну кількість тіста, наповнюю форми наполовину.
Перед тим як наповнювати форми тістом, я їх змастила олією. У мене виходить три маленькі форми діаметром 8 см. Вага кожної паски 270 р і одна велика форма діаметром 13 см. вагою 580 г.
12 ) Тепер пасочки також накриваю рушником або плівкою, залишаю в теплому місці для того щоб вони піднялися перед випічкою. На це йде 40-60 хвилин ( час залежить від температури в приміщенні )
13 ) Після того як пасочки добре піднялися відправляю їх в добре розігріту духовку до 180 градусів, режим верх – низ без конвекції.
Маленькі пасочки випікалися у мене 35 хвилин, велика пасочка випікався 45 хвилин. Час випічки залежить також від вашої духовки, готовність перевіряю дерев’яною паличкою або зубочисткою. Перевіряти паску потрібно в середині. Якщо зубочистки на виході суха і на ній немає слідів сирого тіста, пасочки готові. Але не пересушуйте випічку в духовці, через 35 хвилин вже можна перевіряти готовність. Якщо так сталося, що пасочки добре підрум’янилися зверху, а всередині ще сирі, накрийте їх фольгою і продовжуйте випікати.
14 ) Коли пасочки охололи, змащую їх глазур’ю і посипаю посипкою.
14 ) Для того щоб приготувати глазур, я беру 1 яєчний білок ( 30 г ), додаю 60 г цукрової пудри і все добре збиваю.
Коли отримала густу глянцеву стійку масу, додаю чайну ложку лимонного соку, добре перемішую і намазую глазур на охололі пасочки.
Я відразу зняла папір з пасок, але цього можна не робити, так пасочки довше залишаються м’якими. Після того як глазур висохла, пасочки зберігайте в пакеті, так вони довше будуть м’якими. Паски виходять дуже м’якими, вологими і дуже смачними. Тісто тягнеться ниточками і абсолютно не кришиться. Спробуйте приготувати! Маю велику надію що вам сподобається цей рецепт! Готуйте із задоволенням, готуйте з любов’ю і в гарному настрої, тоді все обов’язково вийде!
Рецепт на 4 паски:
Дріжджі сухі 8 г ( 1,5 ч.л. ) або 25 грам свіжих .
Цукор 200 г
Борошно 700 г
Молоко 🥛 300 мл.
Яйця 3 шт.
Масло вершкове 100 г
Сіль 1/4 ч. л.
Ванілін за смаком
Сухофрукти 100 г ( за бажанням )
Рецепт на 7-8 пасок:
Борошно 1,5 кг. ( + – 100 г )
Молоко 600 мл.
Цукор 400 г
Яйця 🥚 6 шт.
Дріжджі сухі 16 г ( 3 ч. л. ) або 50 грам свіжих
Масло вершкове 200 г
Сіль 0,5 чайної ложки
Ванілін за смаком
Сухофрукти 100 г