Мойва – невелика рибка, кохана багатьма за свій особливий, неповторний смак. Вона швидко і легко чиститься, не має луски, а тому багато хто воліє її просто добре промити, перш ніж смажити на сковороді. Сьогодні ми запікатимемо мойву в духовці і при такому способі готування вона буде все така ж апетитна і хрумка.
Отже, спочатку потрібно підготувати рибу. Вона продається у замороженому вигляді, а тому слід її насамперед розморозити та добре промити. Потім вибираємо спосіб обробки:
1 спосіб: ножицями зрізати голову та хвіст рибки, при бажанні видалити плавці. Вийняти нутрощі, промити рибку. Обсушити.
2 спосіб: просто випатрати рибку, не зрізаючи голову і хвіст. Промити. Обсушити.
3 спосіб: вимити рибку та обсушити. Тоді можна буде чистити її безпосередньо під час їди (як і раків).
- Підготовлену будь-яким із цих способів рибку скласти в глибоку миску, посолити, поперчити, можна додати дрібку паприки.
- Потім обваляти кожну рибку в муці або вмочити в кляр (2 яйця, збиті з 1 столовою ложкою борошна).
- Рибку викладати на политий маслом лист, зверху рибку теж змастити маслом і поставити лист в духовку.
- Запікати 20-30 хвилин. Можна не перевертати рибку.
- Рибка готова, прикрашаємо зеленню та подаємо до столу.
Треба сказати, що мойва – рибка без кісточок, тому її можна давати найменшим дітям. І, крім того, смажена мойва – цілком самостійна страва і відмінно поєднується зі шматочком чорного хліба та огірком. Але за бажання можна приготувати гарнір: рис або відварену картоплю.