Старі радянські м’ясорубки – це, напевно, один із предметів господарства, який ніколи не вийде з моди. Цей інструмент створений дійсно на роки, на відміну від електронних версій, його неможливо зламати, зіпсувати, він працюватиме вічно. Радянські люди навіть мають таке прислів’я «єдине, що може зламатися у м’ясорубки це стіл, на якому вона закріплена».
Тому, якщо ви знайшли у своїх засіках або у когось із знайомих такий предмет, не поспішайте його позбуватися. Просто прочистіть і наточіть грати та ножі та користуйтеся на здоров’я. А як це зробити легко – про це у сьогоднішньому оповіданні.
Нам знадобляться:
вода;
каструля або миска для нагріву;
лимонна кислота 1 ст. л.
ганчір’я;
наждачний папір.
Позбавляємося іржі
Насамперед, треба прибрати шар іржі з сітки та ножа. Це необхідно і для того, щоб посуд був чистим, і нічого не потрапляло у фарш. Ну і слід знати, що грати теж виконують функцію ножа, і від її стану залежатиме і обробка продуктів.
Кип’ятимо звичайну воду, додаємо 1 ст. л. лимонної кислоти. Опускаємо сітку та ніж, залишаємо на 5-7 хвилин. Після того, як залізо покип’ятиться, вся іржа самостійно відійде від поверхні. Зверніть увагу – може виникнути неприємний стійкий запах. Це не лише взаємодія з нагаром, а й залишки їжі. При цьому метал стане чорним.
Знімаємо чорний наліт
Звичайною ганчіркою максимально протираємо наші деталі, щоб зняти якнайбільше чорного нальоту.
Шліфуємо
Для шліфування потрібно наждачний папір. У мене це два листи – 400 та 1 200. Закріплюємо їх на плоскій поверхні звичайною ізолентою чи скотчем. І починаємо терти наші вироби. Шліфуємо з обох боків, наждачку трохи зволожуємо.
Невеликими шматочками наждакового паперу, скрученим у трубочку, також обов’язково шліфуємо внутрішні отвори. Тут доведеться трохи більше згаяти часу, але зробити це обов’язково.
Таким же чином, із двох сторін шліфуємо ніж.
Очищення
Після шліфування рекомендую спочатку прокрутити в м’ясорубці продукти, які не використовуватимете в їжу. Зазвичай це щільний заморожений шматок сала, прожилки м’яса, і навіть сухий хліб. Головне – не забудьте про те, що і саму м’ясорубку слід добре очистити, якщо вона довго лежала.
Після всього працювати м’ясорубка буде ідеально. Так як ми відполірували і ніж, і самі грати, з’єднуватися вони стануть щільно, зріз буде гострим і продукти почнуть подрібнюватися швидко і без особливих зусиль.