Вокзальне тісто для пиріжків. “Фішка” в інгредієнтах
Продавали ці пиріжки, дістаючи із залізних бочок. Там пиріжки тривалий час залишалися гарячі.
Сьогодні хочу описати унікальний рецепт так званого «вокзального» тесту. Приготування його – справа нескладна.
Набір необхідних товарів:
* 800 грамів борошна пшеничного; * 0,2 літра картопляного відвару; * Стільки ж розсолу огіркового (0,2 л);
* Чотири ложки (їдальні) олії рослинної; * Одна ложка (чайна) солі;
* 1 чайна ложка цукру; * 7 грамів дріжджів.
З «вокзальним» готовим тестом чудово поєднується будь-яка начинка — пюре з картоплі, цибуля з яйцями або м’ясний фарш, капустяна начинка, повидло.
Опис порядку приготування:
1. У миску (краще глибоку) влийте огіркового розсолу та картопляного відвару. Додайте сюди ж солі та цукру, дріжджів, а потім рослинної олії. Перемішайте, щоб сіль та цукор розчинилися.
2. Потім кладіть відразу весь об’єм борошна і замішуйте руками м’яке тісто. Залишіть його на 30 або 45 хвилин під плівкою у теплому місці. Воно має підійти (піднятися), тобто вирости за розміром майже втричі.
3. А доки тісто ще не готове, можна зайнятися начинкою. Якщо вона з капусти або картопляного пюре, то ліпити пиріжки потрібно лише після того, як продукти стануть прохолодними. Мінімум – кімнатної температури.
5. Радимо зробити їх трохи приплюснутими. У такому вигляді вони обсмажуватимуться швидше і рівномірно.
6. Розігрійте в казані (або в глибокій сковорідці) багато рослинної олії і смажте пиріжки до утворення скоринки – золотистого кольору, апетитної та приємно хрумкої.
Ось так і вийшли у нас унікальні радянські часи «вокзальні» пиріжки! З начинкою з картопляного пюре.
Їжте з апетитом!