Морквяне бадилля не викидаю, а використовую для консервування помідорів: оригінальний рецепт без часнику, зелені і спецій
Томати на зиму намагаються запасти всі городники: солять, маринують, в’ялять, роблять соки та інші заготовки. Я, зрозуміло, не виняток і способів будь-яких-різних перепробувала масу. А поділитися хочу одним з найулюбленіших рецептів консервації: він простий, оригінальний, тому міцно і надовго влаштувався в домашній кулінарній книжечці. З моєї подачі його вже випробували і гідно оцінили багато моїх друзів, родичі.
Приготування:
Маринад в цьому рецепті не відрізняється навіть найменшими шедеврами. На 1 л води я беру 1 ст. ложку солі, 5-6 ст. ложок цукру, 1 ч. ложку оцту ( 70% ). Воду кип’ячу з сіллю і цукром, оцет додаю безпосередньо перед заливкою розсолу в банки. Пропорції солі і цукру ви можете взяти інші, використовуючи рецепт, який любите.
Важливо! Додавати до складу гвоздику, корицю, перець або інші спеції НЕ СЛІДУЄ.
Для цієї заготовки, як, власне, і для будь-якої консервації, потрібні невеликі, щільні, в міру зрілі помідори. Для трьох- і дволітрових банок відмінно підійшли плоди томатів Сер Еліан ( сорт, до речі, дав відмінний урожай, не гірше, ніж Імперія ). А в цей раз я вирішила використовувати літрові банки і законсервувати дрібні плоди типу черрі.
Забираю плодоніжки томатів, ретельно промиваю їх і листя моркви.
Тепер озброююся зубочисткою і в районі, де кріпилася плодоніжка, наколюю кожен томат, щоб уникнути розтріскування при подальшій термообробці. Для черрі досить 1-2 проколу, більші помідори « дирявлю » в 3-4 місцях.
У чисті банки ( мию їх з содою або гірчицею ) розміщую по парі листочків моркви і можливо щільніше укладаю підготовлені помідори. У банки більшого обсягу варто покласти 3-4 морквяних листа.
Тепер роблю дворазову заливку киплячою водою, витримуючи кожен раз хвилин по 15. Тим часом готую маринад.
Звільнивши банки від води після другої заливки, наливаю в них киплячий маринад, не забувши додати в нього оцет, закупорю стерилізованими кришками і ставлю під «шубу» до охолодження.
Альтернативний варіант консервування помідорів
Гаряча заливка – це гарантія успішного зберігання готових заготовок, проте повністю уникнути розтріскування плодів не завжди вдається. Бачу, наприклад, що шкірка деяких моїх черрі все-таки лопнула. Якщо у вас є можливість відразу ж після приготування поставити банки в холодне місце, то можна використовувати метод холодної заливки.
В цьому випадку маринад готуйте заздалегідь і дуже добре остуджуйте. Банки і кришки стерилізуйте. Плоди і зелень промивайте особливо ретельно, укладайте в банки, заливайте холодним розсолом, закручуйте і відразу (! ) в холод. Такі томати, консервовані з морквяним бадиллям, залишаються цілісінькими і неймовірно смачні.
Коли я використовувала цей рецепт вперше, мене, звичайно, терзали сумніви: ну який смак і аромат можуть надати томатам кілька листя моркви, поміщені в банку замість маси звичних спецій? А виявилося … да спробуйте самі, дуже рекомендую
Сезон домашніх заготовок на зиму в розпалі, і якщо хтось поділиться ще якимось незвичайним рецептом консервування помідорів, який перевірили особисто, буду дуже вдячна
Бажаю приємних приготувань та смачного Вам! Друзі, якщо Вам сподобався рецептик не забувайте зберегти собі, щоб не загубити! І окрема подяка за Ваші лайки і за поширення рецепту – мені дуже приємно!
Друзі, якщо ви бачите дописи, то ставте вподобайки, для мене це важливо Дякую всім за розуміння та підтримку
Джерело: https://filizhanka.top/morkvyane-badyllya-ne-vykydayu-a-vykorystovuyu-dlya-konservuvannya-pomidoriv-oryhinalnyy-retsept-bez-chasnyku-zeleni-i-spetsiy