Цей рецепт є нашою родинною реліквією! Щорічно консервую по 30-40 банок цих огірків. Вони виходять хрусткими та кисло-солодкими, ідеальними для салатів. Настійно рекомендую!


Процес приготування:
Вибираю для маринування дрібні огірочки. Промиваю їх і замочую у холодній воді на кілька годин.

Цибулю ріжу тонко, можна як півкільцями, так і кільцями.

Кріп, який я заздалегідь вимила і висушила, нарізаю ножицями. Не турбуйтеся, якщо у вас немає кропу – огірочки вийдуть смачними та без нього.

У кожну банку кладу 1-2 столові ложки нарізаної цибулі, додаю трохи кропу і щільно укладаю огірки. Іноді додаю насіння гірчиці, але вони необов’язкові, тому що без них огірки теж відмінно виходять.

У кожну банку додаю по 10-15 горошин чорного перцю та листочок лавра.

Ставлю на вогонь каструлю, наливаю воду, додаю сіль, цукор і, довівши до кипіння, вливаю оцет.

На один літр води беру одну столову ложку солі без верху, дві столові ложки цукру. Після закипання води додаю 100 мл оцту 9%.
Гарячим маринадом заливаю банки.

Для стерилізації поміщаю банки в каструлю на ганчірочку, наливаю теплу воду і стерилізую: банки 800 г – 10-12 хвилин, літрові – 15 хвилин.

Після стерилізації закручую банки кришками, вгору дном перевертаю і залишаю остигати.

Мариновані за цим рецептом огірки набагато кращі за ті, що продаються в магазинах. Взимку вони ідеально поєднуються із салатами з квасолі або просто з картоплею.


Впевнена, що після першого разу ви готуватимете їх щороку, як і я.

Якщо ви хочете насолоджуватися взимку смаком ароматних