Саме час приготувати “Живичний мед” або сироп з соснових шишок: простий рецепт найкориснішої заготівлі на зиму, яку я роблю з року в рік
Сьогодні наша тема – соснові шишки, а точніше корисна і дуже смачна заготівля на зиму із шишок сосни.
Користь соснових шишок буває різна і залежить від часу їх збору. Ранні ( зелені ) шишки корисні для профілактики ЛОР-захворювань бактеріального характеру, містять весь спектр вітамінів і мікроелементів, з них можна приготувати варення, живичний мед або настоянку. А пізні ( коричнево-зелені ) шишки гарні для зміцнення судин. Про заготівлю останніх і приготування з них цілющої настоянки я розповім в окремій статті.
Для варення потрібні зовсім маленькі шишечки, зібрані в кінці травня-початку червня. А живичний мед можна готувати з більших, підрослих зелених шишок. Але все одно, важливо не спізнитися зі збором. Якщо шишки почнуть тверднути, то в процесі приготування сиропу вони візьмуть на себе багато води, а цілющого екстракту віддадуть мало.
Приготування:
Зелені шишки промиваємо, висипаємо в варильний таз і заливаємо водою на 2 см вище рівня шишок.
Доводимо до кипіння і варимо на середньому вогні 30 хвилин. І залишаємо приблизно на 12 годин.
Потім настій зливаємо, заміряючи його обсяг. Шишки викидаємо.
На 1 л настою додаємо 1 кг цукру. Далі варимо на слабкому вогні півтори години, поки сироп не набуде яскраво-малиновий колір. Чим менший обсяг буде варитися, тим більше густий вийде сироп. У процесі варіння регулярно знімаємо піну.
Гарячий сироп розливаємо в заздалегідь простерилізовані ємності і закриваємо кришками. Потім перевертаємо ємності догори дном до охолодження.
Живичний мед може зберігатися при кімнатній температурі.
Взимку напій добре додавати в гарячий чай або глінтвейн, а влітку можна змішати сироп з газованою водою, отримати лимонад, що нагадує радянський «Байкал» хто пам’ятає.