Власники городів знають цю траву та ведуть нещадну боротьбу з нею.
Портулак виживає будь-яких грунтах, він добре сам розсіюється великі площі. Ця рослина – сукулент. Збираючи воду в тканинах та листі, воно забезпечує собі виживання. Навіть тривала посуха для нього не є проблемою.
Ось тільки бур’яном портулак ми вважаємо дарма, адже він їстівний, його можна додавати при готуванні так само, як ми використовуємо щавель та іншу зелень. Смак портулаку дуже приємний, а їсти його можна тоді, коли рослина починає цвісти.
Смак у траки з легкою кислинкою, як приправу його застосовують на Кавказі, це місцева заміна каперсам. У Середній Азії портулак — відома приправа, делікатес, який внесений в меню ресторанів.
Найпростіший спосіб приготування портулаку – замаринувати. Закип’ятіть воду, додайте сіль та портулак, залиште на вогні на 3 хвилини, вимкніть та злийте рідину. На 100 г сукуленту необхідно взяти невелику ложку оцту, трохи, додаємо також лавровий лист і перець.
Щоб не готувати рослину, просто наріжте її в салат свіжим.