Пеку поки що закипає чайник: пиріг «Десятихвилинка». Рецепт, якому вже понад 50 років
Пироги були одним із головних атрибутів святкового столу. Саме слово пиріг спочатку походить від слова “бенкет”, що означає святкування.
Як запрошення на свято, як правило, випікали солодкі пироги. Влітку робили пироги з фруктами та ягодами, а в зимовий період – з варенням. Солодку випічку готували на весілля, народження дитини та інші світлі свята.
Зараз пироги готують не лише у свята, а й у будні дні. Варто дати рецепт приготування швидкого пирога з варенням.
Інгредієнти для пирога з варенням:
- Яйця – 4 шт.;
- Сіль – 1/3 ч.л.;
- Цукор – 330 г;
- Кефір – 300 г;
- Рослинна олія – 150 мл;
- Борошно – 830 г;
- Розпушувач – 2 ч.л.;
- Ванільний цукор – 2 ч.л.;
- Варення;
- Вершкове масло – 25 г.
Приготування пирога з варенням:
У миску розбиваємо яйця, висипаємо сіль та 300 грам цукрового піску. Збиваємо віночком компоненти до повного розчинення в масі яєчної.
Вливаємо до яєць кефір, ретельно перемішуємо. Додаємо в суміш олію, знову змішуємо інгредієнти.
Просіюємо в суміш 800 г борошна, розділяємо цей процес на дві частини. У борошно заздалегідь додаємо розпушувач та ванільний цукор, замішуємо тісто.
Змащуємо форму для випічки олією, викладаємо ½ частину тіста.
Розподіляємо тісто рівномірно по дну, на нього викладаємо шар варення.
Другу частину тесту викладаємо у кондитерський мішок. Акуратно створюємо на поверхні варення шар із тіста.
В окремій тарі з’єднуємо вершкове масло із залишками борошна та цукру, перемелюємо в крихту. Цю крихту викладаємо на верхівку тіста.
Випікаємо пиріг при 180 градусах у духовці 40 хвилин.
Готовність пирога можна перевірити дерев’яною шпажкою, вона повинна виходити сухою із тіста. Для випікання використовується будь-яке варення, наприклад, полуничне.