Важко повірити, але запіканка є споконвічно нашою стравою. Виявляється, вона прийшла до нашої гастрономічної культури з Франції. Саме там кухар вирішив уперше приготувати сир у духовці.
Відбувся новий рецепт абсолютно випадково. Кулінар вирішив запекти в духовці все, що залишилося після обіду — сир, молоко, яйця, трохи цукру.
У результаті вийшла смачна страва, яка трохи нагадувала сирники. Ми запозичили цей алгоритм приготування, у період СРСР запіканка стала ще популярнішою.
Інгредієнти для сирної запіканки:
- сир – 800 г;
- цукрова пудра – ст. л.;
- жовтки – 4 шт.;
- родзинки – 60 г;
- манна крупа – 3 ст. л.;
- сіль – ½ ч. л.;
- білки – 4 шт.;
- цукор – 3 ст. л.;
- сметана – 2 ст. л.
Приготування запіканки:
У сир треба додати 3 жовтки, сметану та сіль, збити за допомогою блендера до однорідності. До сирного крему висипаємо манну крупу, перемішуємо і залишаємо трохи набрякнути.
У цей час потрібно змішати білки з цукром і збити до стійких піків. Спочатку вводимо в сир промитий родзинки, а потім акуратно додаємо білкову масу.
Потрібно перемішати сирну масу так, щоб зберегти білкову консистенцію в суміші. Інакше запіканка не буде пишною.
Змащуємо форму для випікання вершковим маслом, посипаємо манною крупою. Викладаємо запіканку у форму, змащуємо поверхню жовтком і випікаємо при 180 градусах приблизно 30-35 хвилин.
Рекомендуємо у сир при змішуванні інгредієнтів додати щіпку ваніліну для смаку. Запіканку варто посипати цукровою пудрою, якщо любите посолодше.