…і про стереотипи з упередженнями та скепсис. Як зварити швидко і без замочування горох, що вариться довго — і особливо торішній, «старий», який годинами вариться.
Мої дві хитрості – які змушують горох вариться швидко. І метод свекрухи, з яким я спершу сперечалася, а тепер завжди так варю горох. Одна голова – добре, дві – ідея. Наші три простих методи для прискорення приготування.
Два методи, які змусять горох варитися швидко
Не хитрість, але це важливо: варити горох краще в малій кількості води, щоб покривала не більше, ніж на 2-3 см.
Таким чином горох буде повільно нудитися, а не вирувати. При інтенсивному кипінні зверху горошини будуть готові швидко і «розваряться», а ось у середині — довгий час залишатимуться твердими.
А ще варити краще в посуді з товстими стінками. Це дозволяє підтримувати температуру кипіння без інтенсивного вирування води.
Метод №1. Промивання. Саме так: дати закипіти гороху, злити рідину повністю та промити. Дати знову закипіти з чистою водою – за бажанням злити ще раз, після чого варити вже в третій чистій воді.
Навіщо це? Це позбавляє горох піни, борошнистого осаду — ймовірно, вони ускладнюють приготування. Чесно кажучи, я не зовсім розумію, чому це працює, але це дійсно працює. Можливо, винна дійсно рідина з гороховим борошном, з речовинами, що покривають горошини — не дає зернам розм’якшуватися.
А можливо — винна зміна температури, а це напевно працює, і це друга хитрість.
Метод №2. Холодна вода. Навіть крижана. Нехай горох буде вкритий водою на 1-2 см – це нічого. Кожні 5-7 хвилин підливаємо півчашки холодної води. Не збільшуємо вогонь – горох сам закипить, сам впорається. А можна кидати кубик льоду з морозилки.
А це навіщо? Знову ж таки, уповільнення кипіння, зниження температури — щоб горошини не згори варилися, а зсередини. І, мабуть, відіграє роль контраст температур.
Цей метод використовую всім продуктів «повільного приготування» — всіх бобових, кислої капусти чи солоних огірків.
І метод свекрухи: кардинальне вирішення горохового питання
Моя свекруха — людина рішуча. Не для неї «реверанси» перед каструлькою. Усі питання вирішує одним махом — швидко та легко. Її підхід до гороху такий
– Та що ти з ним мудруєш? Стеля його «товкушкою» — усміхнулася свекруха, коли побачила, як я воду в горох ллю. – Звичайний, пресом для картоплі. Я завжди так роблю.
У душі я дуже здивувалася і навіть не повірила: який прес, навіщо товкти — він повинен варитися.
— Ну, як хочеш, — сказала свекруха. – Подобається варити – вари скільки хочеш
І вийшла із кухні. І я замислилась. Адже ще кажуть, що старші люди до всього нового ставляться з упередженням, не хочуть нових ідей сприймати, до всього ставляться скептично. Адже дійсно, чому б не випробувати метод?
Так і зробила: потовкла горох звичайною «товкушкою» з отворами для картоплі. Напрочуд, це виявилося просто — води було небагато. І – мій горох перетворився на пюре!
Через 7-10 хвилин він був готовий ідеальна основа для горохового супу, горохове пюре. Якби хотіла частково цілих горошин — можна було б потовкти зовсім небагато.
У результаті виявився метод робітником — і жодних хитрощів не потрібно
Ось такі три методи, щоб варити швидко без замочування: промивати, підливати води, а коли трохи розм’якшитися, зовсім небагато просто потовкти. І горох вариться дуже швидко.