Добре, що не викинула 👍 22 кухонні прилади, які спробували, але замінити не змогли 🤷 ♀️ Весь список і фото раритетів у коментарях

22 кухонних пристроїв з минулого, які важко замінити сучасними
У розпорядженні наших мам і бабусь не було всього того розмаїття побутових гаджетів, доступних зараз. І все ж таки жінки користувалися деякими унікальними кухонними девайсами, які полегшували виконання деяких завдань і допомагали облаштовувати побут. Бажаєте дізнатися, що це?

Чеснокодавилка
Часниковий прес був у кожної господині, і він служив вірою та правдою кілька десятків років завдяки своїй надійності, міцності та простій конструкції. Працює часникодавка просто: всередину кладеться зубець часнику, який роздавлюється шляхом стиснення двох елементів. З отворів виходить часникове пюре, яке можна додавати до різних страв. До речі, були також часнодавці (чеснокодавилки) 3 в 1: які можна було використовувати не тільки для часнику, але і для коління горіхів та видавлювання кісточок з вишні:

Ручна м’ясорубка
Так, ручна м’ясорубка вимагає зусиль, але вона точно не зламається. Раніше такі девайси господинями використовувалися для приготування котлет, пельменів, голубців, томатної пасти, лечо та багатьох інших страв, включаючи десерти. Універсальний та дуже надійний предмет.

Вафельниця
Радянська вафельниця була подвійною сковородою з візерунковим дном. Вона нагрівалася на плиті, потім у неї виливалося тісто для вафель. Дві частини з’єднувалися і пекли ароматні та смачні вафлі. Просто, швидко, зрозуміло та надійно.

Кип’ятильник
Він і сьогодні врятує, коли дуже хочеться попити гарячу каву або чай, а плити та електрочайника поблизу немає. Кип’ятильник можна брати із собою у поїздки, відрядження або на роботу.

Соковарка
Працює соковарка просто: у нижньому ярусі кипить вода, пара піднімається трубкою у верхній ярус, де розташовуються фрукти або ягоди. При паровій обробці та нагріванні шкірка плодів лопається, а м’якоть виділяє сік. Щоправда, соковарки робилися з алюмінію, який не підходить для будь-якої плити.

Печка «Диво»
Піч «Чудо» фактично була формою для випікання, що використовується для запікання та гасіння різних страв, випікання борошняних виробів.

Самовар
Самовари і сьогодні зустрічаються у сім’ях, які дуже люблять чаювання. Справжній вугільний самовар не вимагає наявності газу або електрики, швидко нагріває воду і підтримує її постійну температуру, а також насичує напій приголомшливим ароматом, якщо для розпалювання використовувати шишки, смородинові або вишневі гілки.

Популярністю також користувалися електричні самовари.

Тиск для яблук (соковитискач)
Усередині такої ручної соковижималки знаходиться ємність із перфорованим дном, а зверху – прес. М’якуш зі шкіркою залишаються всередині, а через носик-кран витікає свіжий і смачний сік.

Прибалтійські контейнери
У цих бляшанках зберігали крупи багато радянських господинь. Контейнери були міцними, мали кришки, прикрашалися білим горошком на червоному тлі і доповнювалися написами, щоб було легко визначати вміст, не заглядаючи всередину.

Мантоварка
Виглядала мантоварка як каструля з кількома ярусами, і в ній можна було приготувати велику партію мантів на велику родину або на гостей, що раптово нагрянули. Страва готувалася досить швидко і виходила соковитим.

Сифон
Раніше сифон був показником заможності радянської родини. Його основне завдання – газування води. Смачне і натуральне газоване газування можна було пити в будь-який час, балуючи себе, радуючи домочадців і дивуючи гостей.

Молочний сторож
Це пластинка, що має жолобки, яка укладалася на дно каструлі перед кип’ятінням молока. Коли запускався процес кипіння, бульбашки, що підіймалися, переміщали пристосування, і воно починало гриміти, сповіщаючи господиню про те, що молоко готове і може втекти. Крім того, молочний сторож не давав формуватися рясні піні, яка зазвичай і виходила за межі посуду і заливала плиту.

Овочерізка
Особливо добре вона нарізала помідори та стиглі огірки з тонкою шкіркою. Твердіші овочі подрібнювалися гірше, але деякі господині примудрялися філігранно нарізати овочерізкою навіть сир.

Видавлювач для кісточок
Видавлювач відмінно справляється із завданням звільнення від кісточок ягід, таких як черешня та вишня. Цим девайсом господині користувалися для приготування ягідних соків, варень, джемів, конфітюрів, начинок для десертів.

Скребок для риби
Скребок прискорював і спрощував вилучення з риби луски. Використання просте: пристосування водилося по тушці проти лусочок, і вони миттєво відокремлювалися, причому не розліталися в різні боки, а залишалися всередині скребка (це було передбачено).

Консервний ніж
Асортимент консервних ножів і сьогодні вражає, але серед представлених у магазинах екземплярів немає таких, які можна було б порівняти із радянськими. Консервні ножі, якими користувалися наші батьки, швидко, якісно та акуратно відкривали будь-які банки, не зісковзували та не норовили проткнути руки, а також служили десятиліттями.

Пельменниця
Виглядає пельменниця як металева пластина з численними отворами, що нагадують стільники. Такий корисний пристрій суттєво полегшував і спрощував ліплення пельменів, а також робив їх однаковими та акуратними. Сучасні аналоги у продажу можна зустріти, але за якістю вони поступаються, оскільки найчастіше виготовляються з дешевих неякісних матеріалів.

Чапельник
Інша назва чапельника – сковорідник, і він заміняв ручку для сковорідок, які спочатку не мали власника або втратили його в процесі експлуатації через поломку. Чапельником зручно захоплювати та піднімати сковороди будь-яких розмірів.

Чавунна сковорідка
Сковорода з чавуну досить важка, але завдяки цьому вона є стійкою і не переміщається по плиті. І хоча вона позбавлена ​​антипригарного покриття, все одно їжа не пригорає: шар, що перешкоджає пригоранню, утворюється після змащування дна та стінок олією, після нагрівання на вогні. На чавунній сковорідці наші мами та бабусі смажили котлети, картоплю, пиріжки, яєчню, млинці, оладки та багато іншого.

А ви зараз користуєтесь такими девайсами?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.